fbpx

Πως να διαλέξεις το κατάλληλο μονόπετρο – Τάσεις για το 2021

Το διαμάντι συμβολίζει τον έρωτα, την αγνότητα και την πίστη. Η καθαρότητα και η λάμψη του, το καθιστούν ένα σύμβολο αιώνιας δέσμευσης.

Για το λόγο αυτό, κάθε πρόταση γάμου, κάθε υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης επισφραγίζεται με ένα μονόπετρο. 

Όταν αναφερόμαστε στα μονόπετρα εννοούμε το διαμάντι που η ετοιμολογία του προέρχεται από τη λέξη «αδάμας», που σημαίνει αδάμαστος. Η σκληρότητα αυτού του υλικού ήταν το χαρακτηριστικό που του έδωσε το όνομά του και δεν είναι παρά…άνθρακας που έμεινε χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια στη γη και σε πάρα πολύ μεγάλη πίεση και θερμοκρασία. Μόλις στα μέσα της περασμένης χιλιετίας δε, έγινε δυνατό το ορυκτό αυτό να δαμαστεί και να γίνει κόσμημα.

Με την κοπή Brilliant (λαμπρός) μάλιστα, που πρότεινε ένας γεμολόγος στις αρχές του 20ου αιώνα και την επιτυχημένη διαφημιστική φράση “Diamonds are forever” σε συνδυασμό με το γνωστό τραγούδι που έγινε το theme song του James Bond, το μονόπετρο βρέθηκε στο δάχτυλο των περισσότερων γυναικών που είπαν «δέχομαι!»…

Το bridemagazine.gr επισκέφτηκε το Κοσμηματοπωλείο Σάπκας στον πεζόδρομο της Ερμού 1 και συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη του Δημήτρη Σάπκα, ο οποίος πρεσβεύει την πέμπτη γενιά στην ιστορία του λαρισινού κοσμηματοπωλείου που ιδρύθηκε το 1895. Από τις αρχές του 20ου αιώνα άλλωστε, η επιλογή του μονόπετρου στη Λάρισα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την οικογένεια χρυσοχόων Σάπκα…

Bridemagazine Tips

Το μονόπετρο είναι μια επένδυση

«Όλα τα διαμάντια είναι πολύτιμα! Όπως έλεγε και ο παππούς μου «το κόσμημα και δη το διαμάντι είναι επένδυση… Χρειάζεται όμως, πριν από την σημαντική αγορά του μονόπετρου, που είναι πολύτιμό όχι μόνο λόγω της αξίας του, αλλά κυρίως λόγω του συμβολισμού του για την αιώνια αγάπη, ο πελάτης να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τους διάφορους τύπους διαμαντιών, ώστε να κάνει την κατάλληλη επιλογή και κυρίως να την πληρώσει στην ανάλογη τιμή» λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Σάπκας, που εκτός από λάτρης των διαμαντιών είναι και πτυχιούχος αδαμαντολόγος του Gemmological Association of Great Britain.

Και συνεχίζει να εξηγεί για την κοπή Brilliant, η οποία είναι η πιο χαρακτηριστική για τα διαμάντια που εφαρμόζουν σε μονόπετρα… «Σε αυτή την κοπή το διαμάντι κόβεται σε ένα πρίσμα 58 εδρών (επιφανειών) ώστε να μπορεί να διαθλά το φως με τέτοιο τρόπο που να γίνεται πραγματικά λαμπερό. Παράλληλα βέβαια, υπάρχουν και άλλες κοπές, όπως το princess (τετράγωνο), το cushion (τετράγωνο με κομμένες γωνίες), το baquette (ορθογώνιο), σε σχήμα καρδιάς, οβάλ, δάκρυ και άλλα».

Bridemagazine Tips

Χαρακτηριστικά ποιότητας, σχέσεις εμπιστοσύνης

«Ο πελάτης πρέπει να έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοσμηματοπωλείο στο οποίο απευθύνεται ώστε να έχει τις σωστές πληροφορίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός διαμαντιού που δημιουργούν τις διάφορες κατηγοριοποιήσεις.

Είναι τα γνωστά 4C’s, ήτοι Carat (βάρος) και είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι όταν συγκρίνουμε καράτια συγκρίνουμε βάρος, όχι μέγεθος, Clarity (καθαρότητα) όπου με μεγεθυντικό φακό και ανάλογα με τα ψεγάδια μιας πέτρας διαχωρίζεται από «άψογη» ως «με πολύ εμφανή ψεγάδια» σε: FL, IF, VVS, VS, SI, I, κλπ., Color (χρώμα) όπου η πιο διαδεδομένη κατηγοριοποίηση είναι από «σπάνια άχρωμο» ως «κίτρινο» ώστε όσο πιο λευκό είναι το Brilliant τόσο πιο ακριβό είναι, και τέλος Cut (κοπή) που έχει σχέση με την ποιότητα της κοπής, την ακρίβεια, τη συμμετρία, το φινίρισμα, παράμετροι που συμβάλλουν καθοριστικά στην τελική αποτίμηση της πέτρας.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι όλα τα διαμάντια θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικά ποιότητας. Εμείς συνεργαζόμαστε τα πιο μεγάλα γεμολογικά ινστιτούτα του κόσμου.

Έχουμε την τύχη, που στηρίζεται στη φήμη μας από την χρόνια παρουσία μας στην πόλη, να αναπτύσσουμε σχέσεις βαθιάς εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Σε πολλές περιπτώσεις από εμάς έχουν αγοράσει μονόπετρο οι παππούδες, οι γονείς και τώρα τα παιδιά τους… Μέσα από τη διαδικασία επιλογής ενός μονόπετρου δενόμαστε πολύ με τα ζευγάρια…

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, υπήρξαν περιπτώσεις που πελάτες μας έκαναν τηλεφωνικές παραγγελίες για μονόπετρα. Είχαμε συνηθίσει βέβαια, σε προ-παραγγελίες από Λαρισαίους που ζουν στο εξωτερικό και έρχονται να τα αγοράσουν όταν επισκέπτονται την πόλη μας, τα καλοκαίρια ή στις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά αυτό που συνέβη φέτος μας συγκίνησε βαθιά. Είναι η μεγαλύτερη πιστοποίηση της δουλείας σου να δέχεσαι τέτοιου είδους εμπιστοσύνη…» μας λέει χαρακτηριστικά. 

Bridemagazine Tips

Οι τάσεις στα μονόπετρα το 2021

Υπάρχουν τάσεις της μόδας σχετικά με τα μονόπετρα, ρωτάμε τον κ. Σάπκα…

«Αν και ακούγεται ως σχήμα οξύμωρο να μιλά κανείς για τάσεις όσον αφορά τα διαμάντια που αποτελούν το πιο διαχρονικό κόσμημα, ωστόσο όντως παρατηρούνται κάποιες τάσεις και στα μονόπετρα…

Η κοπή cushion, για παράδειγμα είναι μια νέα τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα μονόπετρα, η οποία γοητεύει ως κάτι νέο που τραβάει τα βλέμματα.

Τα δεσίματα πλέον είναι αρκετά απλά, μόνο με 4 δόντια και συνηθώς σε λευκόχρυσο. Τελευταία όμως παρατηρείται η τάση το δέσιμο να είναι με κίτρινο χρυσό. Όταν η πέτρα είναι πιο μικρή, προτείνουμε ένα δέσιμο με διαμαντάκια περιμετρικά της κύριας πέτρας και στο σκελετό, είναι μία λύση για να δώσουμε έμφαση για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, χωρίς αυξάνουμε ιδιαίτερα το κόστος.  

Επίσης, ειδικά μετά την επιλογή που έκανε ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ για το μονόπετρο που χάρισε στην Κέιτ Μίντλετον, που αποτελούνταν από ένα μπλε ζαφείρι, άρχισε να επανέρχεται η μόδα που συναντούσαμε πριν πολλά χρονιά με τις χρωματιστές πέτρες. Εκτός από το μπλε ζαφείρι, υπάρχει και το ρουμπίνι ή το σμαράγδι για όποιον ενδιαφέρεται να κινηθεί σε μια χρωματιστή πέτρα.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου που στηρίζεται στην εμπειρία τόσων ετών της οικογένειάς μου στο χώρο της χρυσοχοΐας, ένα διαμάντι αποτελεί πάντα την πιο διαχρονική και κομψή επιλογή. Είναι προτιμότερο ένα αληθινό διαμάντι κι ας είναι πιο μικρό, από εναλλακτικές λύσεις ή παροδικές μόδες.

Άλλωστε, η πρόταση γάμου έχει πάντα το δικό της αφήγημα και ένα διαμάντι συμβολίζει διαχρονικά τη λάμψη του έρωτα, την αγνότητα και την πίστη» αναλύει ο κ. Σάπκας στο κλείσιμο της συζήτησής για τα μονόπετρα και τα διαμάντια…

*Το 2015 το κοσμηματοπωλείο Σάπκας έκλεισε 120 χρόνια λειτουργίας και έκτοτε λειτουργεί ως Οίκος κοσμημάτων.

Bridemagazine Tips

Δείτε ακόμη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *